-

Gözden kaçırmayın

Şenyaşar ve Yıldız Aileleri BarıştıŞenyaşar ve Yıldız Aileleri Barıştı

İsrail, geçtiğimiz bir yıl içerisinde Gazze’ye ve Lübnan’ın güneyine binlerce asker gönderdi ve bu bölgelerde binlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu durumda, ülke ekonomisinin nasıl etkilendiği sorusu gündeme geliyor.

Savaş hali, askeri harcamaların artmasına yol açarken, ekonomik sonuçlar da kaçınılmaz hale geliyor. İsrail, hava sistemleri için milyonlarca dolar harcama yaptı. Askeri yatırımların yanı sıra, savaşın yarattığı belirsizlikler ticaret ve yatırım alanında da olumsuz etkilere yol açıyor.

Güvenlik harcamalarının artışı, kamu bütçesinin diğer alanlarına yönelik kaynakları da kısıtlamaktadır. Eğitim, sağlık gibi sosyal hizmetler için ayrılan bütçe, askeri harcamalar nedeniyle daralıyor. Ayrıca, ülkedeki işsizlik oranının artma riski ve ekonomik büyüme hızının yavaşlaması, İsrail’in ekonomik istikrarını tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor.

Savaşın yarattığı olumsuz etkiler, sadece askeri harcamalarla sınırlı kalmayıp, uluslararası ticaret ilişkilerinde de güven kaybına neden oluyor. Önümüzdeki dönemde, İsrail ekonomisinin savaşın etkileri altında daha fazla sıkıntı yaşaması bekleniyor.