-

Gözden kaçırmayın

İznik'teki Tarihi İmarathane Günümüzde Müze Olarak Hizmet Veriyorİznik'teki Tarihi İmarathane Günümüzde Müze Olarak Hizmet Veriyor

Sivrihisar Ulu Camii, Eskişehir'in önemli tarihi yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Anadolu'daki ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin dikkat çeken örneklerinden biri olan bu cami, 1231-1232 yıllarında Emir Celaleddin Ali tarafından inşa edilmiştir.

Dört giriş kapısıyla birlikte toplam 67 adet ahşap direği bulunan caminin direklerinde Bizans Dönemi'ne ait başlıklar kullanıldığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Ahşap direkler, ardıç ve sarıçam ağaçlarından üretilmiştir. Caminin ortasında yer alan aydınlık feneri olarak adlandırılan boşluk, içeride doğal ışığın rahatlıkla içeri girmesini sağlamaktadır.

Sivrihisar Ulu Camii'nin en dikkat çeken özelliklerinden biri ahşap sütunları ve ince işçilikle yapılan ahşap minberidir. Minber, Anadolu Selçuklu dönemi mimarisinin zarif bir örneği olan ve kündekari tekniğiyle ceviz ağacından yapılmıştır. Taht kısmındaki kare şebeke dolgusu, sekizgenlerin kesişiminden oluşan karakteristik bir örgü motifi taşımaktadır. Minberin, 1924 yılında yıkılan Kılıç Mescidi'nden getirildiği düşünülmektedir.

Caminin mihrabı ise alçı süslemelerle bezenmiştir. Mihrabı çevreleyen süslemelerde en dış şeritte sülüs karakterde yazı, ikinci şeritte üzüm salkımları ve bitkisel motifler, üçüncü şeritte ise geçmeli beşgenlerden oluşan beş ve on kollu yıldız motifleri yer almaktadır. Tarihi ve mimari zenginliğiyle dikkat çeken Sivrihisar Ulu Camii, ziyaretçilerini bekliyor.