-

Gözden kaçırmayın

Mahmut Bey CamiiMahmut Bey Camii

Afyonkarahisar, 2023 - Türkiye'nin beş farklı ilinde yer alan beş tarihi ahşap cami, mimari ve sanatsal özellikleri ile korunmuşluk ve bütünlük durumlarına göre UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. İslam mimarisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan bu camiler, düz ahşap tavanlarının mukarnaslı ya da devşirme sütun başlıklarına sahip ahşap direklerle taşındığı benzersiz ahşap taşıyıcı sistemleriyle dikkat çekiyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren camiler arasında Afyonkarahisar’daki Ulu Camii, Ankara’daki Ahi Şerafettin Camii, Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Camii, Kastamonu’daki Mahmut Bey Camii ve Konya’daki Eşrefoğlu Camii bulunuyor. Bu haberimizde Afyonkarahisar Ulu Camii'ni tanıtıyoruz.

Afyonkarahisar Ulu Camii, Anadolu Selçukluları döneminde, 1272-1277 yılları arasında Sancakbeyi Nusretiddun Hasan tarafından Mimar Emir Hacı Bey’e yaptırılmıştır. Afyonkarahisar Kalesi’nin dibinde yer alan bu camii, bazı tarihi kayıtlarda “Cami-i Kebir” ya da “Hocabey Camisi” olarak da geçmektedir.

Caminin çatısı, beş sırada sekizerden toplam 40 ahşap sütun üzerine oturtulmuştur. Ahşap sütun başlıkları, sarkıt ve baklava dilimli olarak tasarlanmış, taş mihrabı ise 6 mukarnas ile süslenmiştir. Ahşap minberde geometrik desenler, üçgen panolar ve geçmeler bulunmaktadır.

Zaman içinde caminin kalem işi bezemelerinin önemli bir bölümü tahrip olmuştur. Sütun ve sütun başlıklarının bazıları değiştirilmiş olup eski ahşap sütun başlıklarından bir kısmı Afyonkarahisar Müzesi’nde sergilenmektedir. Camii, doğuya, batıya ve kuzeye açılan üç kapıya sahiptir. Selçuklu tarzı oymalı ve iki kanatlı minber kapısı üzerindeki kitabede ilk yapım tarihini belirten yazı bulunmaktadır.

Selçuklu döneminin en güzel mimari örneklerinden biri olan Afyonkarahisar Ulu Camii, ahşap mimarisi ve beden duvarına bitişik minaresiyle dikkat çekmektedir.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı