-

Gözden kaçırmayın

Öğretmenler Günü KutlamalarıÖğretmenler Günü Kutlamaları

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde düzenlenen Ege'nin Girişimci Kadınları Yarışması'nın ödül törenine katıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirilen ödül töreni, KÜTSO Başkanı Esin Güral Argat'ın konuşmasıyla başladı. Argat, yarışma, yarışmanın amacı ve detayları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Törende bir konuşma yapan Kütahya Valisi Musa Işın, Kütahya'da kadınların önemli bir girişimci ruha sahip olduğunu ve kadın kooperatiflerinin üretime büyük katkı sağladığını söyledi. Kadın girişimcilerin üretime ve ekonomiye katkılarını teşvik etmek için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını aktaran Vali Işın "Kadınlarımızın önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Kadınlarımız çaba gösterdikleri takdirde, biz de onları üretime, ekonomiye ve daha fazla katma değer yaratmaya teşvik etmek için çaba göstermeliyiz. Bu konuda Valilik olarak kadınlarımızın emrinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Kadınları daha da teşvik edeceğiz, çünkü kadınlarımız erkeklerden daha gayretli ve çalışkan. Devlet olarak, kadın girişimcilerimizin her zaman yanındayız" dedi.

Daha sonra konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, günümüzde dünyanın kadın gücüne daha çok ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti, "Bugün bütün mesele, bu topraklarda kadın girişimcilerden oluşan bir ekosistem yaratabilmektir" diyen Vali Yiğitbaşı, "Ülkemiz, başarılı, nitelikli ve yaratıcı bir insan kaynağına sahip. Özellikle birçok nitelikli ve yaratıcı işte kadınlarımızın imzası var. Bugün bütün mesele, bu topraklarda kadın girişimcilerden oluşan bir ekosistem yaratabilmektir. Sağlıklı, dengeli ve işlevsel bir ekonomik ekosistem, günümüzde ancak kadınların ağırlığıyla mümkün olmaktadır. Yakın gelecekte tüm ülkelerin önünde duracak olan temel problem şu iki meselede kat ettikleri mesafe olacaktır: kadın girişimciliği ve kırsal kalkınma. Türkiye, son yıllarda gerek devlet desteğiyle gerek özel destek paketleriyle üretmek, istihdam etmek ve ihracat yapmak isteyen kadın girişimcilerimizin önünü açıyor. Aynı şekilde, kalkınma bugün yalnızca mega kentlerde belirli bir sınıfın eliyle hayata geçen bir süreç olmaktan çıkmış ve memleketin en ücra köşesine kadar yayılmıştır. Devletimiz, kadınlarımıza bu süreçte önlerine çıkan engelleri aşmak ve girişimciliği teşvik etmek için kadınlara pozitif ayrımcılık içeren mikrokrediler veriyor. Bu anlamda, kırsal kalkınma ve özellikle kırsaldaki kadınlarımızın kalkınması, sadece işçi olması değil, iş kurması, ekonomik faaliyetlere entegre olması ülkemizin son yıllardaki en büyük kazanımları arasındadır" diye konuştu.

Kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen proje hakkında da bilgi veren Vali Yiğitbaşı, "Biz Afyonkarahisar olarak "İlham Veren Öykülerle Kadınlar Anlatıyor" projesi ile özellikle kırsal kalkınma ve yerinde kalkınmayı teşvik etmek, devletimizin kadınlarımıza sağladığı destekleri anlatmak, kadınlarımızın üretim ve istihdam alanlarındaki girişimciliğini topluma göstermek ve tüm kadınlarımızı motive etmek amacıyla kendi işini kuran, üreten ve istihdam sağlayan girişimci kadınlarımızı dinledik. Bu sayede, bir köy, belde veya ilçede özellikle devletimizin kadınlara sağladığı desteklerle hayalini gerçekleştirmiş kadınlarımız, orada yaşayan ve bir hayali olan tüm kadınlarımıza ilham oldu. Bu başarı hikayelerinin hayallerini gerçekleştirmek için bir kıvılcıma ihtiyaç duyan tüm kadınlarımıza ulaşacağına ve bu ilham zincirinin genişleyeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Demirli köyünde açılan Frigya Kadın Ürünleri Pazarı hakkında da bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, "Diğer taraftan, Afyonkarahisar'da Frig Vadisi'nde, Demirli, Üçlerkayası ve Bayramaliler köyünün tam ortasında inşa ettiğimiz ve geçtiğimiz aylarda açılışını gerçekleştirdiğimiz Frigya Kadın Ürünleri Pazarı, böyle bir hayalin sonucu ve kadın girişimciliği ve kırsal kalkınmanın güzel bir örneğidir. Frigya Kadın Ürünleri Pazarı, her şeyden önce Afyonkarahisar'ın üretken ve inanmış kadınlarının eseridir. İhsaniye ilçemizden kadınlarımız, ellerinde geleneksel olarak evde ürettikleri birbirinden değerli el emeği ürünleri olduğunu ancak bunları artık Afyonkarahisar'ın gelişen turizmi ile buluşturmayı istediklerini söylediklerinde, şehrimizin ilk kadın Valisi olarak bu hayali tüm kadınlarımız adına gerçekleştirmeyi canı gönülden istedim. Kısa zamanda hızla çalışmalara başlayarak kadınlarımıza kendi köylerinde, yaşadıkları evlerinin yanında iş kurma imkânı sağladık. Böylece yerinde, kırsal ve kadın odaklı bir kalkınmanın bir örneğini hep birlikte hayata geçirmiş olduk" şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar'da kadınların üretim yaptığı ve ürünlerini satış ve pazarlama imkanı bulduğu 21 kadın kültür evi bulunduğunu söyleyen Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti: "Bunun yanında 17 ilçemizde 17 kadın kooperatifimiz ev tekstilinden gıdaya hediyelik eşyadan tarımsal ürünlere kadar geniş bir yelpazede ürün çeşitliliğiyle üretime destek veriyor. Kadın Kooperatiflerimiz bünyesinde 230 kooperatif ortağımız, bugüne kadar 20 milyonu aşkın ciro sağlamışlar ve şu anda 27 sigortalı kadın ve 200 üzerinde ev eksenli çalışan kadına destek olmaktadırlar. Son yıllarda Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi üst düzey kuruluşlarımız, stratejik planlarında ülkemizin kalkınmasında kadın kooperatiflerinin rolüne ayrıcalıklı bir önem veriyor. Bu anlamda, biz Afyonkarahisar'da Kadın Kültür Evlerimiz ve Kadın Kooperatiflerimiz aracılığıyla ülkemizin yeni yüzyılında öngördüğü kalkınma stratejilerine destek oluyoruz. En nihayetinde amacımız, kadınlarımızın ekonomik yaşamda görünürlüğünü ve etkinliğini daha da artırmak, kadın girişimcilerimizin sayısını artırmak ve kadınlarımızı desteklemektir."

Dünyanın her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı olduğunu kaydeden Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: "Kadınlarımızın girişimci cesaretlerini artırmak için, bütün meselenin yalnızca hayal etmek ve bu hayal için çalışmak olduğunu anlatmamız gerekiyor. Kamu kurumları başta olmak üzere birçok özel kuruluş veya sivil toplum örgütü kadınlarımızın kendi işlerini kurması için teşvik edici destekler sunmaktadır. Afyonkarahisar tüm iller içerisinde hayvancılık, süt işleme, kesimhane ve et işleme tesisleri için kadınlarımızın TKDK'dan en fazla desteği aldığı ildir. Bunun yanında, ben, işini kurmuş, başarılı olmuş ve yeterli sermayeye ulaşmış kadınlarımızın, henüz hayal kuran veya sürecin henüz başında olan kadınlarımızın elinden tutmasının çok anlamlı olacağına inanıyorum. Başarılı kadınlarımızın, başarılı olmaya namzet kadınlarımızı destek olması tüm kadınlarımız için manidar olacaktır."

Törende, TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Sema Güral Sürmeli'nin moderatörlüğünde, kadın girişimciler Gülden Yılmaz ve Gamze Cizreli deneyimlerini paylaştılar.

Ayrıca, Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal'ın başkanlığında; Çiğdem Dedeoğlu, Deniz Celep, Gülesin Atalay ve Nesrin Serin'in katıldığı bir panel gerçekleştirildi.

Programda, "Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci", "Kadın İstihdamını En Çok Arttıran Şirket", "İlham Veren Öykülerle Kadınlar Anlatıyor", "En Dijitalleşen Kadın Girişimci" ve "En Hızlı Büyüyen Kadın Kooperatifi" kategorilerinde başarılı olan kadın girişimcilerin ödülleri veridli.

Afyonkarahisar, En Hızlı Büyüyen Kadın Girşimci kategorisinde 1.'lik, ödülünü aldı. Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket kategorisinde 2.'lik ödülü aldı. "En Hızlı Büyüyen Kadın Kooperatifi" jüri özel ödülü kategorisinde de Çay Kadın Kültür Evi Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi ödül aldı.