-
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu Toplantısı'na katılarak çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yumaklı, Türkiye'nin gıda mevzuatını hazırladıklarını ve 720 bin işletmede denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca her yıl ortalama 1 milyon 300 bin denetim yapıldığını ve uluslararası standartlara uygun 41 kamu gıda laboratuvarında analizler yapıldığını ifade etti.
Yumaklı, Türk Gıda Kodeksi mevzuat taslaklarının nihai değerlendirmesinin yapılacağı toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu temsilcileri ve 4 bilim insanının bulunduğunu belirtti. Komisyonun 3-4 kez toplandığını ve ihtiyaç halinde toplantı sayısının artabileceğini söyleyen Yumaklı, Türk Gıda Kodeksi mevzuatında 103 yönetmeliğin bulunduğunu ve dünya standartlarında olduğunu vurguladı.
Yumaklı, Türkiye'ye özgü geleneksel ve yöresel ürünlerin korunması ve yaşatılması için gereken önlemleri aldıklarını belirterek, son dönemde yapılan düzenlemelerin tüketicilerin yanıltılmasını önlediğini ifade etti. Ayrıca nar ekşisi izlenimi veren ürünlerin yasaklandığını, kıvam artırıcı ve su tutma özelliği olan gıda katkı maddelerinin kullanımının yasaklandığını ve dondurma üzerindeki açıklamaların daha net görünür hale getirildiğini anlattı. Ayrıca tuz oranının düşürüldüğü ekmek, salça, ayran, peynir ve pastırma gibi ürünlerin üretiminde ilave şeker kullanımının yasaklandığını da hatırlattı.
Bakan Yumaklı, yapay et ve böcek unu konularına da açıklık getirdi. Yapay et üretimine izin verilmediğini ve bu konuda herhangi bir mevzuat çalışmasının bulunmadığını belirten Yumaklı, aynı şekilde böcek unu için de izin verilmediğini ve bu konuda bir çalışma olmadığını söyledi. Yumaklı, tüketiciyi en iyi gıda denetçisi olarak gördüğünü ve tüketicilerin gıda etiketlerine dikkat etmelerini, şikayet ve önerilerini bakanlığa iletmelerini rica etti.
#Tarım #OrmanBakanı #İbrahimYumaklı #GıdaGüvenirliği #GıdaKodeksKomisyonu #GıdaGüvenilirliği #Denetim #Mevzuat #Analiz #YöreselÜrünler #YapayEt #BöcekUnu #Tüketiciler #GıdaEtiketi
Yorumlar
Yorum Yap