-
Gözden kaçırmayın
Görevden Alma Süreci ve DemokrasiEskişehir, demiryollarının Türkiye'deki tarihi ve önemi açısından önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze, demiryolları Türkiye'nin uygarlığa açılan kapısı olarak değerlendiriliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün demiryollarının önemine dair görüşleri, bu alandaki gelişmelerin ne denli kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Tarih boyunca birçok ilke ve yeniliğe ev sahipliği yaptı
1894 yılında Türkiye’de ilk demiryolu atölyesinin kurulmasıyla başlayan süreç, Sakarya Meydan Muharebesi’nde önemli bir rol oynayan top kamalarının üretimiyle devam etti. Cer atölyesinin açılması ise Cumhuriyet dönemi boyunca demiryolu araçlarının bakım ve onarımında önemli bir rol üstlendi.
Eskişehir Demirspor kulübü 1930 yılında kurularak şehir kültürüne katkıda bulundu. 1947 yılında demiryolu sektöründe ilk sendika olan Eskişehir Demiryolu İşçileri Sendikası kurularak işçi haklarının savunulmasına öncülük etti. İlerleyen yıllarda, 1957 yılında Ankara Gençlik Parkı’nda faaliyet göstermek üzere iki küçük tur treninin yapımına başlandı.
İlk Türk lokomotifi 1961'de üretildi
1961 yılı, Türk sanayisi açısından önemli bir kilometre taşı oldu. İlk Türk lokomotifi Karakurt’un imalatı gerçekleştirilirken aynı yıl ilk Türk otomobili Devrim arabası da üretildi. 1970’li yıllarda dizel elektrikli lokomotifler, motorlar ve vagon parçaları imal edildi. Ayrıca, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılmak üzere roketatarların üretimi de bu süreçte yer aldı.
Demiryolu Haftası'nda teşekkür mesajı
Eskişehir, demiryollarının başkenti olarak kabul edilirken, kutlanan Demiryolu Haftası dolayısıyla, bu alanda emeği geçen bütün çalışanlara teşekkür edildi. Demiryolu taşımacılığının daha da gelişmesi temennisiyle, Eskişehir’in öncülüğünde ilerleyen süreçte önemli adımlar atılması beklenmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap