-

Gözden kaçırmayın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türk Harb-İş Sendikası'nı Ziyaret EttiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türk Harb-İş Sendikası'nı Ziyaret Etti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmalarının toplumdaki konumlarını güçlendireceğini, toplumların gelişmişlik düzeyini etkileyip gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemeye katkı sağlayacağını belirtti. Göktaş, İsviçre İşletme ve Yönetim Yüksek Okulu'ndaki Kadın Girişimciler Paneli'nde güçlü toplumun inşasında kadının rolünün büyük olduğunu vurguladı. Kadınların güçlendiği toplumların eşitlik, adalet ve dayanışma dolu bir geleceğe ulaştığını ifade eden Göktaş, kadının güçlenmesinin ekonomik ve sosyal hayata eşit katılım, şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması, ayrımcılığın önlenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Ülkemizin temel hedefinin güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması için yapısal ve yasal düzenlemelerin önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kadına yönelik politikalarda yaşanan değişimin yasal alanda atılan adımlarla gerçekleştiğini belirten Göktaş, Anayasa'daki düzenlemelerle kadın-erkek eşitliği ilkesinin benimsendiğini ve bu ilkenin tüm plan, politika ve mevzuatta uyarlandığını ifade etti. Kadınların iş gücü piyasasına ve istihdama katılımının artırılmasının önemine dikkat çeken Bakan Göktaş, kadınların karar alma süreçlerine aktif katılımını sağlamak için adımlar attıklarını aktardı. Yasal ve politik düzenlemelerle kadınların iş gücündeki varlığını artırmanın mümkün olduğunu belirten Göktaş, yarı zamanlı, esnek çalışma ve hibrit çalışma gibi alternatif çözümlerle kadınların iş gücündeki varlığını güçlendirebileceklerini ifade etti. Kadın istihdamının artış gösterdiğine dikkat çeken Göktaş, kamudaki kadın istihdamının da önemli ölçüde arttığını söyledi. Bakan Göktaş, işgücü piyasası ve çalışma hayatını düzenleyen kanunlarda kadın-erkek eşitliğinin sağlandığını, kadın istihdamının desteklendiğini ve iş-aile yaşamının uyumlaştırıldığını dile getirdi.

12'nci Kalkınma Planı'nın kadınlara ilişkin bölümünde kadınların fırsat ve imkanlardan eşit biçimde yararlanmalarının hedeflendiğini belirten Bakan Göktaş, kadınların şiddet ve ayrımcılıktan uzak yaşamasının sağlanması, temsil ve katılımlarının artırılması temel amaçlar olarak belirlendiğini ifade etti. Kadının güçlendirilmesi stratejisi ve eylem planı kapsamında kadınların çalışma hayatına aktif katılımı ve ekonomik hayatta söz sahibi olmalarının hedeflendiğini söyleyen Göktaş, girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik gibi alanlardaki programları genişleterek, kadınların iş gücüne katılımlarını artırmayı planladıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmalarının toplumdaki konumlarını güçlendireceğini, girişimciliğin kadının en etkili alanlarından biri olduğunu ifade etti. Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri ürettiklerini ve finansal kaynak bulma, sermaye yetersizliği, bürokratik süreçlerin karmaşıklığı gibi sorunları çözdüklerini belirten Göktaş, kadınların imkanlara ulaştıkları sürece her zorluğun üstesinden gelebileceğini söyledi.