-

Gözden kaçırmayın

Hava Kuvvetleri Karargâhı Personeli Kan Bağışında BulunduHava Kuvvetleri Karargâhı Personeli Kan Bağışında Bulundu

Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründe ciddi problemler yaşanıyor. Çiftçiler ürettikleri ürünlerden yeteri kadar kazanç elde edemiyor, esnaf ise bu ürünleri maliyetlerinin üstünde fiyatlarla satmak zorunda kalıyor. Bu olumsuz tablo, vatandaşların gıda ürünlerine erişimini de giderek zorlaştırıyor.

Tarım sektöründeki bu sıkıntılar, üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Gübre, tohum ve mazot gibi temel girdilerin fiyatları artarken, çiftçilerin ürettikleri ürünlerden elde ettikleri gelirler bu artışı karşılamıyor. Sonuç olarak, küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri ayakta kalmakta zorlanıyor.

Esnaf tarafında da sorunlar var. Üretim maliyetlerinden dolayı yüksek fiyatla alınan ürünler, tezgahlara da yüksek fiyatlarla yansıyor. Bu durum, esnafın satış yapmasını zorlaştırırken, vatandaşların da alım gücünü olumsuz etkiliyor. Gıda fiyatlarının yüksek olması, alım gücünün düşüklüğü ile birleştiğinde gıda güvencesi açısından riskler ortaya çıkıyor.

Peki, ekonomi nasıl iyiye gidiyor? Ekonomik büyüme rakamları ve makro göstergeler olumlu sinyaller verse de, mikro düzeyde, yani bireysel ve sektörel bazda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçi ve esnafın yaşadığı ekonomik zorluklar, ekonominin geneline dair olumlu olan algıyı sorgulatıyor.

Bu sorunların çözümü için, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, tarım ve gıda sektörüne yönelik desteklerin artırılması ve daha kapsayıcı ekonomi politikalarının uygulanması gerekliliği vurgulanıyor. Uzmanlar, sürdürülebilir ve hakkaniyetli bir ekonomik kalkınma için tarım sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

#tarım #gıda #çiftçi #ekonomi