-

Gözden kaçırmayın

Çocukların Sosyal Gelişimi İçin Ailelerin RolüÇocukların Sosyal Gelişimi İçin Ailelerin Rolü

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube İkinci Başkanı Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 11 Temmuz 2024 sabahı saat 6.24'de meydana gelen depremin 4.4 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinliğinde orta şiddetli bir deprem olduğunu açıkladı.

AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Özkaymak, depremin ardından toplam 11 artçı sarsıntının meydana geldiğini belirtti. Depremin Afyonkarahisar Şehir Merkezi Ataköy yerleşim alanı yakın güneyinde gerçekleştiği ve alüvyal zeminde bulunan bazı binaların güncel olmayan deprem bina yönetmeliklerine göre inşa edilmiş olması gibi faktörlerin depremin etkisini artırdığını söyledi.

Özkaymak, depremin nedeninin Işıklar ya da Çobanlar Fay Zonu olabileceğini belirtti ve bu bölgedeki deprem tehlikesinin arttığını vurguladı. Bölgede belirli zaman aralıklarıyla 4 ila 4.5 şiddetinde depremlerin yaşandığını ifade eden Özkaymak, toplumda panik yaratmamak gerektiğini söyledi.

Özkaymak, Işıklar Fay Zonu ve Çobanlar Fay Zonu'nun maksimum 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek diri faylar olduğunu ve Afyonkarahisar'ın afete dirençli hale getirilmesi için önlem alınması gerektiğini belirtti. İRAP-Afyonkarahisar içerisinde yer alan eylem planlarının yerel yönetimler ve sorumlu kuruluşlar tarafından hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.