-

Gözden kaçırmayın

Jonathan Simkhai, 2025 Bahar/Yaz Koleksiyonunu TanıttıJonathan Simkhai, 2025 Bahar/Yaz Koleksiyonunu Tanıttı

Kas yapma konusunda, belirli hatalardan kaçınmak büyük önem taşır. Birçok kişi için beslenme ve spesifik egzersizler kas yapmanın anahtarı olarak görülür. Ancak, spor salonunda gösterdiğiniz çaba olmadan ne egzersizler ne de yiyecekler gerçek anlamda sonuç vermez.

Egzersiz setlerinin sona erme noktasını ve bu setlerdeki hedefinizi anlamak bu çabanın başlangıç noktasıdır. Bu konuda RPE (algılanan efor oranı) veya rezervde tekrarlar gibi terimler sıkça duyulur ve birçok kişi bu çalışmaları hafife alarak yanlış bir şekilde düşük yoğunlukta çalışır.

Özellikle yeni başlayanlar, genellikle çabalarını hafife alır. Örneğin, RPE 8 olarak öngörülen bir yoğunluk, aslında RPE 4 seviyesinde kalabilir ve bu, kas yapımı için yeterli değildir.

Sihirli kas yapma hareketlerine olan güven yanıltıcı olabilir. Doğru yoğunlukta çalışılmadığı sürece en iyi egzersizler bile etkili olmayacaktır. Sevdiğiniz hareketlere yönelmek yerine ihtiyaç duyduğunuz hareketlere odaklanmanız önemlidir.

Kas yapımında progresif aşırı yüklenme prensibine güvenilir. Bu, vücudun mevcut kapasitesinin ötesine zorlanmasını gerektirir. Yüksek efor seviyelerinde yüz ifadeleriniz bile değişir ve bu doğal bir göstergedir. Antrenman keyifli olabilir, ancak kas yapma çalışmaları genellikle eğlenceli değildir. Bu çalışmalar, yüksek seviyede çaba gerektirir ve vücudu daha büyük ve güçlü hale getirmek için zorlar.

Kas yapma süreci zamanla gerçekleşir ve doğru çaba gösterilmediği takdirde bu süreç son derece yavaş ilerler. Egzersizlerin performansına odaklanmak, uzun vadede gerçek kazanımları sağlar.

Bu ilkeleri takip ederek, kas yapmanın temellerini öğrenebilir ve daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Kas yapımıyla ilgili daha fazla bilgi için Athlean-X’in sunduğu bilimsel temelli antrenman planlarına başvurabilirsiniz.