-
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni, demokratik, sivil, kuşatıcı bir anayasa hedeflediklerini belirterek, "Tüm toplum kesimlerinin görüşlerinin alındığı, temel hak ve özgürlükleri daha da güçlendiren, demokratik bir anayasayı yapmak inşallah bu ülkeye nasip olacaktır. Türkiye Yüzyılı'na girerken milletimiz bunu çoktan hak ediyor. Milletimize olan borcumuzu inşallah hep beraber yerine getireceğiz" dedi.
Adalet Bakanı Tunç, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın yeni belgelerinin 2024 yılı başından itibaren açıklanacağını, hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin kapsamının daha da geliştirileceğini söyleyen Bakan Tunç, "2019'dan itibaren iş davalarında, tüketici davalarında, ticari davalarda dava şartı arabuluculuğun uygulanmaya devam ettiğini, 1 Eylül'den itibaren de özellikle komşuluk ve kira hukuku, kat mülkiyetinden ve tarımsal hizmet sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar gibi birçok alanda da zorunlu arabuluculuğun kapsamını daha da genişlettiklerini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın yeni belgelerinin 2024 yılı başından itibaren açıklanacağını, hazırlık çalışmalarının devam ettiğini, bu çerçevede Ankara ve Antalya'da toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatarak, İstanbul'daki toplantıdan önemli tavsiyeler içeren görüşler çıkacağına inandıklarını ifade etti.
Bakan Tunç, önceki dönemin İnsan Hakları Eylem Planı'ndaki hedeflerin yüzde 66'sının, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nin de yüzde 70'inin hayata geçirildiğini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nde 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetin belirlendiğini söyleyen Bakan Tunç, 2019-2023 yıllarını kapsayan belgenin uygulama oranının bugün itibarıyla yüzde 70 olduğunu kaydetti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında ise 393 faaliyetten 260'ını uygulamaya koyduklarını, bunun oran itibarıyla yüzde 66 olduğunu vurguladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargının iş yükünü azaltabilecek ve tarafların dostane bir şekilde çözüme kavuşabileceği, toplumsal uzlaşmaya da hizmet eden özel hukukta alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin kapsamını daha da genişlettiklerini, 2013-2018 yıllarında arabuluculuğun sisteme girdiğini, 2018'den itibaren de arabuluculuğun bazı uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk olarak yoluna devam ettiğini anlattı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2019'dan itibaren iş davalarında, tüketici davalarında, ticari davalarda dava şartı arabuluculuğun uygulanmaya devam ettiğini, 1 Eylül'den itibaren de özellikle komşuluk ve kira hukuku, kat mülkiyetinden ve tarımsal hizmet sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar gibi birçok alanda da zorunlu arabuluculuğun kapsamını daha da genişlettiklerini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin ve Yargıtay'ın yıpranmasını hiç kimsenin istemeyeceğini, ancak Anayasa'dan kaynaklanan görüş farklılıklarını da ortadan kaldıracak olanın TBMM olduğunu belirtti. Bu konuda TBMM'nin yeni, demokratik, sivil ve kuşatıcı bir anayasa noktasında uzlaşmaya varacağını söyleyen Tunç, bunun kendileri için millete bir borç olduğunu, ileride daha büyük krizlere yol açmamak için bu tedbirleri almak zorunda olduklarını açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bireysel başvuru hakkından geri dönüş olmadığını kaydederek, mevzuattaki çelişkiler nedeniyle ortaya çıkacak problemleri giderme gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvuruları düzenleyen mevzuatta önemli değişiklikler yapacaklarını belirtti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve siyasi parti gruplarının, yeni anayasa çalışmaları kapsamında görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan Bakan Tunç, yüksek yargının, mevzuat değişiklikleriyle ileride daha büyük krizlere yol açacak problemleri ortadan kaldıracağını ifade etti.
Bakan Tunç, hedeflerinin yeni, demokratik, sivil bir anayasa olduğunu ve millete olan borçlarını yerine getirmek için çalışacaklarını belirtti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha modern fiziki binalarda yargı hizmeti sunmaya devam ettiklerini, teknolojinin de yeteneklerini yargı hizmetine sunma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. UYAP sistemlerinin dünyaya örnek bir proje olduğunu belirten Tunç, teknolojiyi yargının hizmetine sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Adalet Bakanı Tunç, istinaf sistemine geçtiklerini ve istinafın güçlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, İstanbul'da yaşanan dosya gecikmeleri konusunda çalışmalar yaptıklarını ve istinaf dairelerinin sayısını artırarak bu sorunu çözmek istediklerini ifade etti.
Bakan Tunç, istinaf sürecinde yaşanan sorunları çözmek, yargının iş yükünü azaltmak ve adil yargılamayı sağlamak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Yorumlar
Yorum Yap