-

Gözden kaçırmayın

Odunpazarı Modern Müze, Odunpazarı Modern Müze, "Ehlikeyif" Sergisiyle Beşinci Yılını Kutladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali politikaların ana hedefinin düşük enflasyon olduğunu belirtti. Şimşek, programlarının temel amacının dezenflasyon olduğunu ve açık veya örtülü bir döviz kuru hedeflerinin bulunmadığını ifade etti. Ülke tecrübelerinin başarılı dezenflasyon programlarında döviz kurunun reel olarak değer kazandığını gösterdiğini belirtti.

Şimşek’in açıklamalarına göre, kural bazlı ve öngörülebilir politikaların başarısı, güveni artırarak TL'ye yönelik portföy tercihlerini destekliyor ve ülkeye daha fazla kaynak girişini sağlıyor. TL varlıklarına yabancı ilgisi artarken, bankalar ve reel sektör de yurt dışından uzun vadeli ve daha elverişli finansman kaynakları elde ediyor. Ayrıca, dış finansman olanaklarının çok taraflı bankalar aracılığıyla da arttığını dile getirdi. Bu kaynaklar sadece kısa vadeli finansal yatırımlarda değil, üretim ve ihracatta da kullanılıyor.

Şimşek, programın olumlu sonuçları ortaya çıktıkça uluslararası sermaye girişinin vadesinin daha da uzayacağını belirtti. Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin portföy tercihleri ve artan dış kaynak girişinin, ülkenin rezervlerinin güçlenmesine önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

Son olarak, program hedefleri doğrultusunda makro finansal istikrarı koruyacak ve güçlendirecek adımların atılmaya devam edileceğini ifade etti.