-

Gözden kaçırmayın

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 20-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Tuza Dikkat Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Bildirici, her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,89 milyon ölümün yüksek kan basıncı ve kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle meydana geldiğini belirterek, bu ölümlerin en önemli nedenlerinden birinin aşırı sodyum alımı olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde sodyum alımının ortalama 4310 mg/gün (yaklaşık 10,78 g tuz) olduğunu ve bu miktarın fizyolojik gereksinimin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Bildirici, fazla sodyum tüketiminin kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskini artırdığını ifade etti. Bildirici, toplumların ana sodyum kaynağının sofra tuzu olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, üye devletlerin yalnızca %5'inin zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikaları uyguladığını belirtti. DSÖ üye devletlerinin ise %73'ünün bu tür politikaların eksiksiz bir şekilde uygulanmasından yoksun olduğunu bildirdi.

Bildirici, DSÖ'nün dünya ülkelerinin 2025 yılına kadar sodyum alımını %30 azaltma hedefine ulaşmaktan saptığını ve DSÖ'nün üye devletleri bu politikaları gecikmeden uygulamaya çağırdığını vurguladı. Ayrıca, gıda üreticilerinin ürünlerinde iddialı sodyum azaltma hedefleri belirlemeleri gerektiğini söyledi. Uygun maliyetli sodyum azaltma politikalarının uygulanmasının, 2030 yılına kadar dünya çapında tahminen 7 milyon hayat kurtarabileceğini, ancak bugün sadece dokuz ülkenin kapsamlı bir sodyum azaltma politikasına sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2011 yılından itibaren Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programının yürütüldüğünü söyleyen Bildirici, bu kapsamda salça ve ekmek gibi temel besin maddelerinde tuzun azaltıldığını, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat İş Birliği Platformu ile paketli gıdalarda ve toplu beslenme yapılan işletmelerde üretimde gönüllü olarak tuz azaltma çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.

Son olarak, Bildirici, sodyum alımını azaltmanın, sağlığı iyileştirmenin ve bulaşıcı olmayan hastalıkların yükünü azaltmanın en uygun maliyetli yollarından biri olduğunu ifade ederek, sodyum alımının düşürülmesiyle çok sayıda kardiyovasküler olayın ve ölümün önlenebileceğini belirtti.