-
Gözden kaçırmayın
Millî Eğitim Bakanı'ndan Öğretmenler Günü MesajıCumhurbaşkanlığı ve UNESCO, Aşık Veysel'in 50. ölüm yıldönümü dolayısıyla 2023'ü Aşık Veysel yılı ilan etti. Bu kapsamda Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Edebiyat Topluluğu ve Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu tarafından "Cumhuriyetin 100. Yılında Aşık Veysel" etkinliği düzenlendi. Emirdağ Belediyesi de etkinliğe destek verdi.
Etkinlik, İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Prof. Dr. Celal Demir, Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Prof. Dr. Cüneyt Akın, Doç. Dr. Erhan Solmaz ve Aşık Yoksul Derviş'in yanı sıra akademik personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Aşık Veysel Şatıroğlu'nun belgeseli gösterildi ve Aşık Yoksul Derviş Aşık Veysel Türkülerini seslendirdi. Turgay Şahin, Aşık Yoksul Derviş'e teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Daha sonra "Aşık Veysel" paneline geçildi. Panelde Prof. Dr. Celal Demir, Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Prof. Dr. Cüneyt Akın ve Doç. Dr. Erhan Solmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Celal Demir, "Aşık Veysel'in Metafor Dünyası" konulu sunumunda Aşık Veysel'in eserlerinden örnekler verdi ve metaforun Türk edebiyatındaki yeri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice ise Aşık Veysel'in şiirlerindeki kavram dünyasını anlattı ve Aşık Veysel'in farklı yerleri ve vatan kavramını nasıl işlediğini vurguladı. Doç. Dr. Erhan Solmaz ise "Aşık Veysel ile Popüler Kültür" başlıklı sunumunda Aşık Veysel'in eserlerinin popüler kültürdeki önemini ele aldı. Prof. Dr. Cüneyt Akın ise Aşık Veysel'in Birlik Destanı'nın milli mutabakat metni olması gerektiğini belirtti. Program AKÜ Devlet Konservatuvarı ekibinin müzik icrasıyla sona erdi.
#Cumhuriyetin100YılındaAşıkVeysel #AşıkVeysel #TürkEdebiyatı #TürkKültürü
Yorumlar
Yorum Yap