-

Gözden kaçırmayın

Türkiye'nin Türkiye'nin "Düğmeli Evler" Adıyla Bilinen Geleneksel Yapıları

Türkiye Kültür Portalı, Türkiye'nin kültür ve turizm çeşitliliğini dijital platformda sergileyen bir platformdur. 2023 yılında, kullanıcı ilgisinde gözle görülür bir artış yaşamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son açıklamalarına göre, siteye olan ziyaretçi sayısında yaklaşık %7'lik bir artış yaşanarak, 11.2 milyon ziyaretçiye ulaşılmıştır. Aynı dönemde sayfa görüntülenme sayısı da 17.3 milyona ulaşmıştır.

Portal içinde en çok ilgi gören içerik, "Atatürk'ün Hayatı" ile ilgili bölümdür. Bu bölüm, 455.682 kez ziyaret edilmiş ve 552.421 defa görüntülenmiştir. Bu, ziyaretçilerin tarihî şahsiyetler ve önemli figürler hakkında bilgi edinmek konusunda ne kadar ilgili olduklarını göstermektedir.

Tarihi ve turistik yerlere ilgi duyan ziyaretçiler arasında en popüler konulardan biri, Trabzon'da bulunan Sümela Manastırıdır. Manastır, portaldaki ziyaret ve görüntülenme sayılarıyla gezi meraklılarının ilgi odağı olmuştur. 54.848 ziyaret ve 62.691 sayfa görüntülenme sayısıyla gösterilen bu ilgi, manastırın manevi ve doğal güzellikleriyle ün kazandığını kanıtlamaktadır.

Geleneksel Türk mutfağına olan ilgi de dikkat çekmektedir. Afyonkarahisar yöresine özgü "Sulu Köfte" tarifi, portaldaki geleneksel mutfak başlığı altında 20.475 kez ziyaret edilmiş ve 21.417 kez görüntülenmiştir. Bu da ziyaretçilerin mutfak kültürüne olan ilgisini ortaya koymaktadır.

Bu verilerle birlikte Kültür Portalı'nın kapsamı ve erişimi arttırılmıştır. Portalın kapak görseli olarak kullanılan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Erken Tunç Çağı'na ait Geyik Heykeli ile beraber #Turkiye, #KulturPortali, #2023, #sayılarla2023, #GelenekselMutfak, #gezilecekyerler, #Atatürk, #Trabzon, #sumelamanastiri, #afyonkarahisar, #suluköfte ve #Atatürkünhayatı gibi taglerle sosyal medyada paylaşılarak daha fazla dikkat çekmeyi hedeflemektedir.

Bakanlık, ziyaretçi sayısındaki artışın Türk kültürüne olan ilginin küresel olarak arttığının bir göstergesi olduğunu değerlendirmekte ve çeşitli kültürel zenginliklerin dijital ortamda tanıtımının önemini vurgulamaktadır.