Afyonkarahisar, 2024 yılının ilk dört ayında kaydettiği yüzde 24'lük ihracat artışı ile Ege Bölgesi'nin en yüksek ihracat artışına imza attı

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Temsili KatılımAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Temsili Katılım

Afyonkarahisar, 2024 yılının ilk dört ayında kaydettiği yüzde 24'lük ihracat artışı ile Ege Bölgesi'nin en yüksek ihracat artışına imza attı. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan verilere göre, bu başarıyla Afyonkarahisar, bölge illeri arasında zirveye oturdu.


Ege İhracatçı Birlikleri'nin açıkladığı resmi verilere göre, 2024 yılının Ocak-Nisan dönemi Afyonkarahisar için oldukça olumlu geçti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine nazaran yüzde 24'lik bir artış gösteren Afyonkarahisar, ihracatta Ege Bölgesi'nin öncü ili oldu.
Ege Bölgesi genelinde ise 2023 yılı ihracat rakamları toplamda 42 milyar 615 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ege İhracatçı Birlikleri'nin hazırladığı ihracat istatistikleri, farklı illerin sektörel performanslarını da ortaya koyuyor.

Afyonkarahisar'ın başarısının altında yatan en önemli sektör, maden oldu. "Mermerin başkenti" olarak da bilinen Afyonkarahisar, ihracatının yüzde 65'ini maden sektöründen sağladı. Bu alandaki ihracat, 2023 yılının ilk dört ayında 198 milyon dolar iken, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 24'lük artışla 245 milyon dolara yükseldi.


Afyonkarahisar'ın en büyük ihracat pazarı Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD'ye yapılan 20 milyon dolarlık ihracatla liderliği elde eden il, Çin'e yaptığı 13 milyon dolarlık ihracatla ikinci ve Fransa'ya gerçekleştirdiği 8,6 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı. Bu üç ülke, Afyonkarahisar'ın ihracatında en çok gelir elde edilen destinasyonlar olarak öne çıktı.