-

Gözden kaçırmayın

UAP Raporları, UFO ve Dünya Dışı Yaşam Konularında İlgileri ArtırıyorUAP Raporları, UFO ve Dünya Dışı Yaşam Konularında İlgileri Artırıyor

Şubat 1959'da, Dokuz kayıp dağcının yaşadığı trajik olaylar, Sovyetler Birliği'nin Ural Dağları'nda bulunan Dyatlov Geçidi'nde gerçekleşti ve bu, tarihin en büyük gizemlerinden biri haline geldi. Genç dağcılar, Ural Dağları'nda zorlu bir rota üzerinde yürüyüşe çıkmışlardı. Haftalar boyunca kendilerinden haber alınamaması üzerine, bir arama kurtarma ekibi harekete geçirildi. Ekip, içinden yırtılmış bir çadır ve dağılmış kamp ekipmanları buldu. Takip eden günlerde bölgede dağınık halde ve garip koşullarda ölü bulunan dokuz dağcının cesetleriyle karşılaşıldı.

Soğuk Savaş döneminin gizemlerinden biri olan bu olay, dünya genelinde medyanın ve amatör araştırmacıların ilgisini çekti. Çeşitli teoriler ortaya atıldı, ancak hiçbiri durumu tamamen açıklayamadı. Yaşananlar, yerel Mansi kabilesi tarafından işlenen bir cinayet, bir çığ, şiddetli rüzgarlar ya da Sovyet askeri bir komplo olabilir miydi? Kimi spekülasyonlar paranormal aktivitelere, hatta Uzaylılar ve Yeti'ye kadar uzanıyordu.

Yıllar boyunca konu hakkında pek çok teori üretildi ancak hiçbiri tatmin edici bir açıklama sunamadı. Ancak 2021 yılında İsviçreli bir araştırma ekibinin bu konu hakkında yürüttüğü kapsamlı çalışma, altmış yıl sonra belki de ilk defa bu sırrın çözülmesine yol açabilecek bir teoriyi ortaya koydu. Dolayısıyla, bu yeni anlayışla Dyatlov Geçidi'nde yaşananların sırrının çözümüne ve mağdurların ailelerine bir nebze huzur getirilmesine umut bağlandı.